måndag 9 januari 2012

Kemikalier

Jag har precis sett en upplysande och förfärlig film: Underkastelsen av Stefan Jarl.

Se den!
Den är inte rolig, inte alls faktiskt.
Men den är viktig.

Den handlar om användningen av kemikalier som sedan andra världskriget fullständigt har exploderat. Molekyler som producerats i laboratorium runt om i världen, och som vi inte har tillräckliga kunskaper om.

För kemisten är bara ute efter att skapa nytt. Han eller hon har inte som uppgift att undersöka huruvida den nya molekylen är skadlig för oss eller moder jord. Det dröjer i regel många år innan någon kommer på att undersöka detta, och då föreligger omvänd bevisbörda: Man måste bevisa att ämnet är farligt för att få dra tillbaka det.

Ämnen som PCB och DDT drogs in redan på 70-talet i Sverige och Danmark. Ändå har alla levande varelser i dessa länder mätbara halter av dessa ämnen. I vissa fall riktigt höga. Det är kemikalier som - tyvärr - bryts ned väldigt långsamt. Därför finns de fortfarande i våra jordar och vattendrag, och överförs till alla livsmedel. Dessutom är de designade för att gå in i organiska kroppar som vår egen, så det gör de.

Och där lagras de. Vi kan inte bli av med dessa medel på något sätt.
Förfärligt!

Dessutom är det inte bara DDT och PCB.
Det är flamskyddsmedel, ytbehandlingsmedel, ftalater (mjukgörare i plast) och läkemedel. Var och en för sig kan dessa ämnen vara oerhört farliga redan i små doser, speciellt för foster. Tillsammans - den så kallade "coctaileffekten" - vet vi inte alls vad de gör.

Gissningsvis inte storverk.

Forskare från hela världen berättar om missbildningar på och i fortplantningsorganen, om hormonella problem (diabetes m m), om hjärt- och kärlssjukdomar som en direkt följd av dessa oövervakade kemikalier.

Vi kan inte gömma oss, vi kan inte komma undan - de finns överallt.
I tyger, i möbler, i rengöringsmedel, i leksaker, i smink...

Fast vi kan välja till viss del!
Vi kan välja naturliga produkter, KRAV-märkta produkter av naturliga råvaror. Såpa i stället för AJAX. Strunta i sköljmedel. Riktig tvål och bra schampo, i stället för den bensinbiprodukt vi köper i vanliga handeln. Smink som inte innehåller skräp. Mat som är KRAV-odlad. Ogräsättika i stället för Round up och andra bekämpningsmedel. Skippa plastad frotté till våra småbarn, mer riktiga träleksaker och färre plastgrejer.

För det finns alternativ.
Men inte så många människor kan och förstår.
Så hjälp till! Sprid informationen!

Och titta på filmen, t ex på SVT play (länken)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar